Kerhon lyhyt historia
KIrjoittanut: Pasi pirttikoski. Iso kiitos Pasille!
ENSIMMÄINEN VUOSIKYMMEN 1971-1981
Forssan Laskuvarjourheilijoiden taival alkoi Forssassa, Koskenniska-ravintolassa syksyllä 1971, jossa kaksi laskuvarjourheilijaa kohtasivat. Baarissa he päättivät pitää kokouksen jossa esiteltäisiin lajia.
Forssan laskuvarjourheilijoiden perustava kokous pidettiin 17.9.1971, kokouspaikkana oli Kaupungin hotelli Forssassa. Kokouksessa puheenjohtajana toimi Sulo Ahonen ja sihteerinä Heikki Paulamäki. Muodollisten seikkojen jälkeen Viljo Kaija piti alustuksen laskuvarjourheilusta. Kokous päätti perustaa paikkakunnalle laskuvarjourheilua kehittävän Forssan laskuvarjourheilijat nimisen yhdistyksen. FoLun puheenjohtajaksi valittiin Viljo Kaija, sihteeriksi Heikki Paulamäki ja rahastonhoitajaksi Sulo Ahonen. Muiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Heikki Nieminen, Antti Penttilä, Martti Miettinen ja Antti Mero.
Kerhon ensimmäisen hypyn hyppäsi Viljo Kaija 2.10.1971 Porissa OH-CSB:stä 2 500 metrin korkeudesta. Varjona oli PC. Forssassa tai Räyskälässä ei perustamisvuonna kuitenkaan keritty hypätä yhtään laskuvarjohyppyä. Kerhon ensimmäinen hyppy Forssassa hypättiin 10.8.1972 ja ensimmäinen näytöshyppy 13.8.1972. Hyppääjänä molemmissa oli Viljo Kaija. Ensimmäinen oppilashyppy Forssassa hypättiin 29.8.1972 Antti Penttilän ollessa oppilaana.
Toiminta kerhon ensimmäisellä vuosikymmenellä oli pientä. Toimintaa rajoitti lentokonepula, hyppymestaripula sekä tutut sää- ja työasiat. Kauden paras vuosi oli 1977 jolloin hypättiin peräti 542 hyppyä. Ensimmäisen vuosikymmenen keskiarvohyppymäärä oli ainoastaan 237 / vuosi.
Ensimmäisenä kerholaisista lupakirjan (nykyisen C-kelpoisuustodistuksen) sai Alpo Laisi vuonna 1975. Hänestä tuli myös ensimmäinen hyppymestari joka oli saanut peruskoulutuksen kerhossamme. Kolme vuotta myöhemmin Hannu Lahti hankki ensimmäisenä kerholaisena SM-mitalin. Tuloksena oli joukkuetarkkuuden pronssiamitali. Juha Lampela jatkoi "pronssiketjua" vuonna 1980 myöskin joukkuetarkkuudessa.
Kerhon tulevaisuuden laji - kupumuodostelmahyppy - näki päivänvalon Räyskälässä kun Juha Lampela ja Timo "Suupaltti" Saarinen tekivät kahden tornin 30.5.1980.
Vuosikymmen päättyi 10-vuotisjuhliin Räyskälässä. Päivä oli, mikäs muukaan kuin 10.10. Laskuvarjoaiheisen kilpailun voitti muuten Rainer Gåpå.
TOINEN VUOSIKYMMEN 1982-1991
Kerhon toinen vuosikymmen oli kasvun aikaa. Siihen liittyi myös nimenmuutos Kanta-Hämeen Laskuvarjourheilijoiksi. Nimenmuutos tapahtui 14.5.1984.
Hyppymäärät kasvoivat tasaisesti ja 1 000 hypyn raja ylitettiin ensikertaa 1988. Hyppymäärä oli silloin 1 654. Seuraavana vuonna rikottiin seuraava raja ja uudeksi ennätykseksi hypättiin 2 490. Ennätykset mahdollisti oma kone - nelipaikkainen OH-CNB, Cessna FR-172 Reims Rocket sekä uudet oppilasvarjot. Molemmat hankittiin 1988. Oppilasvarjot olivat ennen tätä hankintaa pallokupuja. Toisen toimintavuosikymmen keskiarvohyppymäärä oli jo 1054 hyppyä / vuosi.
Toiminta oli edelleen keskittynyt Räyskälään vaikkakin vuosikymmenen loppupuolella kerhomme piti vuosittaisia leirejä mm. Jämillä, Alavudella ja Oripäässä. Kerhon toiminta Räyskälässä helpottui kun se sai lahjoituksena pienen parakin vuonna 1983.
Muutenkin toiminta oli aktiivista. Ensimmäisenä naisena lupakirjan sai Maija Haanpää vuonna 1987. Harri Vesterisestä tuli ensimmäinen kerholainen joka rikkoi 1 000 hypyn rajan. Tämä tapahtui tarkkuushypyllä 3.9.1988. Vuonna 1991 kerho osti tandem-varjokokonaisuuden. Kansainvälinen yhteistyö alkoi todenteolla 1991 kun venäläisen Sosnovyi Borin ilmailukerhon edustajat saapuivat vierailulle Räyskälään AN-2 ja JAK-5 koneilla. Vierailuja tehtiin kaksi vuonna 1991.
Kilpailupuolella kauden kohokohta oli Arto "Artsi" Toivosen SM-kultamitalit Taitohypyssä ja yleismestaruudessa 1987. Kolmannelle vuosikymmenelle suuntaa näyttäen kerhon joukkue "Hämeen Huimat" voitti rotaation SM-kultaa kerhon 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Immolassa 1991. Joukkue hyppäsi myös uuden Suomen ennätyksen. Joukkueessa hyppäsivät Anita Nurminen (nyk. Nikki), Maija Mäkelä, Pasi Pirttikoski ja Timo Saarinen.
Kerhon 20-vuotisjuhlat pidettiin 13.10.1991 Hämeenlinnassa Suomen kasarmin upseerikerholla. Juhlissa puhui mm. Hämeenlinna vs. kaupunginjohtaja Veikko Syyrakki, joka oli aloittanut juhlapäivän tandemhypyllä Räyskälässä.
KOLMAS VUOSIKYMMEN 1992-2001
Kerhon kolmas vuosikymmen oli edelleen kasvun aikaa. Tätä kautta voisi myös kuvailla sanoilla - CRW:n vuosikymmen. Hallitsivathan kerholaiset rotaation SM-kilpaluja käytännössä koko vuosikymmenen. Kerho muutti nimeään jälleen ja Hämeen Laskuvarjourheilijat aloitti toimintansa 20.12.1996.
Kolmas vuosikymmen alkoi naisvallassa. Sillä kerholla oli ensikertaa nainen puheenjohtajanaan. Toiminta oli aktiivista ja lisää tilaa tarvittiin. Ensin uusittiin kerhotilat. Ristolaksi, idean isän, Risto Karhin mukaan, nimetty yli 250 neliöinen viipaleparakki hankittiin vuonna 1993. Tilat korvasivat entisen "parakkikylän". Hyppymäärien kasvaessa myös kone vaihdettiin isompaan. Turussa ja Porissa palvellut "Wiski-Wiski" saapui Räyskälään 1998. Konehan on OH-CWW Cessna C-206 ja se vie taivaalle kerralla kuusi hyppääjää.
Urheilupuolella voidaan sanoa, että kolmas kymmenvuosi oli kupumuodostelmahyppäämisen juhlaa. Voittihan kerholaiset peräti neljä kultaa ja neljä hopeaa yhden prossin rotaation SM-kilpailuissa. Samalla joukkueet rikkoivat Suomen ennätyksen kolme kertaa. Hämäläiset olivat myös MM-kilpaluissa edustamassa Suomea. CRW:n MM-kilpailut olivat Kiinassa vuonna 1992. Kerholaisista Pasi Pirttikoski oli myös mukana kolmessa CF maailmanennätyksessä vuosina 1994 ja 1996.
Vuonna 1992 kerhomme naiset näyttivät omia taitojaan hyppäämällä vieläkin voimassa olevan viiden naisen kuputornin. Mukana olivat Raija Tuovinen, Maija Mäkelä, Maija Haanpää, Anita Nurminen (nyk. Nikki) ja Janika Iiponen (nyk. Puhakka). Ennätyshän on kerhon, Suomen ja Pohjoismaiden ennätys.
Yleisessä sarjassa tehtiin 17-timantti vuonna 1999. Kaikki tässäkin ennätyksessä mukana olleet ovat kerholaisia. Ja kuten jo arvannetkin, tämäkin on kerhon, Suomen ja Pohjoismaiden ennätysmuodostelma.
Hyppymäärät kasvoivat. Kolmannen vuosikymmenen ennätys hypättiin 1999 jolloin saldoksi tuli 4 703. Lisäksi on huomattavaa, että ko. kaudella hyppytoiminta loppui jo aikaisin syksyllä koneen moottorivaihdon takia. Hyppykauden hyppykeskiarvo on peräti 3241. Oppilaskoulutusluvut kasvoivat ja keskiarvo nousi yli sadan. Eniten koulutettiin vuonna 1993 kun 153 uutta oppilasta koki ensihypyn riemun. Kerhon aktiivinen toiminta palkittiin myös SIL:n toimesta, Kotkanpoika kiertopalkinto saatiin vuoden 1 999 toiminnasta.
Menestystä ja vastuuta hankittiin mm. aktiivisella toiminnalla SIL:n komiteoissa jäseninä ja puheenjohtajina. Kirkkaimpana helmenä oli Jukka Juntunen joka valittiin vuosien 2000-2001 laskuvarjotoimikunnan puheenjohtajaksi.
Kerholaisista pätevyyksiä hankkivat mm. Maija Mäkelä saaden ensimmäisenä kerholaisena kansallisen tuomarin paperit 1992 sekä Pasi Pirttikoski joka sai ilmailuvalmentajan todistuksen 1996. Samana vuonna Viljo Kaija kutsuttiin kerhon ensimmäiseksi kunniajäseneksi.
Kerhomme siirtyi Internet aikaan 14.6.1999. Heikki Kammonen liitti tekemänsä kerhomme sivut Internettiin Saunalahti serverin kautta. Syksyllä kerhon www-sivut siirrettiin osoitteeseen www.hameenlaskuvarjourheilijat.com.
Kolmas vuosikymmen oli myös surun aikaa, sillä ensimmäinen kerholainen menehtyi laskuvarjohyppyonnettomuudessa 22.5.2000 Utissa.
NELJÄS VUOSIKYMMEN 2002-2011
Neljäs vuosikymmen alkoi aktiivisesti. Kaudella hypättiin toistaiseksi voimassa oleva hyppyennätys eli 7 948 hyppyä. Kerhomme järjesti ensimmäiset SM-tason kilpailut. Kaikkien lajien SM-kilpailut hypättiin Räyskälässä heinäkuussa 2002. Kerholaiset saavuttivat mitaleita rotaatiossa (hopea ja pronssi).
Kilpailujen järjestelyvastuu jatkui 2003 kun Räyskälässä hypättiin konventionaalisten lajien (taito & tarkkuus) sekä kupukuvioiden Suomen mestaruuksista. Mitaleita saavutettiin jälleen rotaatiossa (hopea ja pronssi) ja lisäksi kerholaiset hyppäsivät Suomen ennätyksen näytöslajina hypätyssä CF sekvenssissä. Suomen Ilmailuliitto palkitsi HLU:n Kotkanpoika kiertopalkinnolla vuoden 2003 toiminnasta.
Kerholla kävi myös ulkomaalaisia. Amerikkalainen valmentaja Roger McClelland saapui kerhollemme keväällä 2001. Rogerhan on Immolan CF MM-2000 kilpailujen pronssimitalisti 8-nopeudesta. Kupusuunnitelija, kuvunkäsittely kouluttaja ja maailmanluokan freeflyeri Brian Germain kävi Räyskälässä 24.5.2004 kouluttaen kerholaisia kuvunkäsittelyssä.
Yhteistyö muiden kerhojen kanssa tiivistyi. Yhteisleirit TLU:n, TamLK:n ja SLK:n kanssa jatkuivat / alkoivat ja olivat menestyksekkäitä. Koneen moottori uusittiiin Tanskassa loppuvuonna 2004. Vuoden 2008 aikana koneen potkurissa oli ongelmia jopa niin, että koneen käytöstä äänestettiin ylilmääräisessä kokouksessa.
Yksittäiset kerholaiset saavuttivat menestystä. FAI tuomarin pätevyyden saavutti ensimmäisenä kerholaisena Eevastiina Rindell. Hän tuomitsi FS MM-2003 kilpailuissa. Pirttikoski valittiin vuonna 2004 Suomen varadelegaatiksi IPC (International Parachuting Commission) kokouksiin. Lisäksi hän toimi CF komitean avustajana, jäsenenä sekä varapuheenjohtajana. Mauri Hujanen hyppäsi 70-hyppääjän kupukuvio ME-kuvassa 2003. Mari Heikkilä valittiin Räyskälä-Säätiön vt. toiminnanjohtajaksi syksyllä 2005 ja viralliseksi toiminnanjohtajaksi tammikuussa 2006. SIL laskuvarjotoimikunnan toiminnassa mukana oli muutamia kerholaisia.
Kunniajäseniksi kerhoomme kutsuttiin Juha Lampela (2002), Alpo Laisi sekä Risto Karhi (2003) ja Jorma Laine (2006).
Keväällä 2005 kerholle saatiin pankkikorttipääte. Se vähensi käteisen rahan käsittelyä merkittävästi.
NOVA hyppymestarikurssille toukokuussa 2006 osallistuivat Ilkka “Ike” Keinänen sekä Mari Ruohomaa ensimmäisinä kerholaisina.
Pirttikoski osallistui Floridassa hypättyyn kupukuvioennätysviikolle. Leiri järjestettiin 17.-24.11.2007 Lake Walesissa. Pirttikoski oli mukana leirillä hypätyssä maailmanennätyksessä eli 100-wayssa. ME hypättiin 21.11. ja se onnistui viidennellä yrityksellä.
Yhteistyö SUI:n kanssa alkoi todenteolla huhtikuussa 2009 kun CompAir kone sai koehyppyluvat. SUI:n kone OH-XDZ sai luvan ilmailuun 13.8. Samana päivänä koneesta hypättiin jo viisi pokaa. Ensimmäisinä koneesta hyppäsivät SM-kultamitalistit Heikki “Hessu” Kammonen ja Pasi Pirttikoski. HLU:n ja SUI:n yhteistoimintaa ja Comp Air koneen hyppykäyttöä yritettiin häiritä tai jopa estää eräiden henkilöiden negatiivisella nettikeskustelulla sekä erilaisilla kyselyillä viranomaisille. Keskustelu asian suhteen jatkui pitkään.
Kauden 2010 aikana kerho aloitti yhteistyön MPK:n (Maanpuolustuskoulutus) kanssa. MPK piti kolme kurssia, jotka ajoittuivat Helaboogien, juhannusleirin ja CompAir Boogien kanssa päällekäin. Kerho hankki myös ison keltaisen pakkausteltan keväällä 2010. Hankintahinta tälle 6 x 12 m kokoiselle teltalle oli liki 5 000 euroa.
Kerhon 40-vuotisjuhlat pidettiin Räyskälässä lauantaina 17.9.2011 eli perustamiskokouspäivänä. Juhlijoita paikalla oli noin 70. 40-vuotisjuhlassa Juha Lampela kertoi hyppytoiminnasta Räyskälässä 70-luvulla.
Lokakuun alussa (11.10.2011) tuli Räyskälän lentokentän ympäristölupa-asiaan lopullinen päätös Korkeimmasta Hallinto-oikeudesta. Se oli takaisku kentän ilmailijoille. Päätöksen mukaisesti moottorilentotoiminta pitää lopettaa arki-iltaisin klo 19.00 ja viikonloppuisin jo klo 18.00.
VIIDES VUOSIKYMMEN 2012-2021
Vuoden 2012 kevätkokous päätti, että HLU siirtyy leireilemään Vesivehmaalle. Toukokuun alussa, 4.-5.5. pidettiin muuttotalkoot jossa siirrettiin Räyskälästä Vesivehmaalle hyppykalusto sekä pakkausteltta. Tämä leireily on jatkunut siitä saakka! Toiminta siirtyi Vesivehmaalle 8.5.2011 kun kerhon kone lennettiin sinne Jaakko Kuusisen toimesta. Ensipokassa hyppäsivät Gabor ”Gapi” Szelei, Riku Halttunen, Veli-Matti Keskinen, Sampo Pirttimäki sekä Pasi Pirttikoski. Syyskokous 2012 kutsui HLU:n kunniajäseniksi Pasi Pirttikosken ja Hannu Vitien.
Vesivehmaalla kerho toimi ensin Lahden Ilmailukerhon tiloissa vuokralla ennen kuin se sai vuokrattua oman tontin 2013. Ensimmäisenä tontille rakennettiin sauna.
Maaliskuussa 2014 kerholle ostettiin kerhotalo. Kyseessä on kaksiosainen viipaleparakki. Parakki maksoi vajaat 5 000 euroa. Kerholla tapahtui vesivahinko marraskuun 2015 alussa. Se huomattiin 7.11. Käytännössä kaikki lattiat olivat kastuneet ja seinätkin kostuneet alhaalta.
Juhannusviikolla 2016 kerholle hankittiin palju sekä samalla teranssi saunalle. Palju hankittiin yksityisten kerholaisten tuella. Juhannuksen jälkeen aloitettiin swoop-altaan teko. Projekti kesti liki vuoden ja ensimmäisellä virallisella swoop-pokalla elokuussa 2017 olivat mukana Vikke Tuomaala, Jukka Ruha, Juho Mäntylä, Klaus Ramsay ja Petteri Tapio.
Suomen Ilmailuliiton vuosikokouksessa 16.3.2013 Maria Jussila sai Luumun malja kiertopalkinnon ensimmäisenä kerholaisena. Vuonna 2019 kutsuttiin Heikki Kammonen kunniajäseneksi ja 2020 Esa Ylöstalo sai vastaavan kutsun.
Joulun jälkeen talvella 2017 SLK:n (nyk. SdF) vanha Hangon, n. 20 yöpymispaikkaa sisältävä, bunkhouse siirrettiin kerhon tontille odottamaan oikeaa paikkaa.
Vuosikymmenen kuluessa kerholaiset hyppäsivät useita Suomen ennätyksiä kupukuvioissa (CF) sekä WS (Wingsuit) hypyissä. SM-kilpailuja pidettiin myös kerhon isännöimänä Vesivehmaalla (2018-2023) ja niistä saatiin useita mitaleita kotikerholle. Ensimmäiset CP:n SM-kilpailut Vesivehmaalla hypättiin 2018.
Viidennen vuosikymenen hyppykeskiarvoksi tuli 3190 joskin mukana on vielä viimeinen Räyskälä vuosi 6 169 hypyllä.
KUUDES VUOSIKYMMEN 2021-
Kevätkokous 2021 päätti laittaa kerhon koneen OH-CWW:n myyntiin. Samalla ilmoittettiin, että kerho on tehnyt kolmen vuoden vuokrasopimuksen Cessna C207 Soloy Mark 1 koneesta (250h/vuosi). Hyppykausi alkoi 10.4. omasta koneesta. Vuokrakone LY-KAO saapui Vesivehmaalle 29.4. ja ensihypyt siitä tehtiin samana päivänä. Kerhon C-206 kone myytiin Boliviaan.
Kerhon 50 vuotisjuhat pidettiin 17.9.2021 Mukkulan kartanossa Lahdessa. Juhliin hypättiin kaksi pokaa (9 hyppääjää). Osallistujia oli liki 50. Juhlapuheen piti kunniajäsen Jussi Lampela, joka on ollut kerhotoiminnassa mukana jo kuudella (6) vuosikymenellä.
Kerhon vuokrakone rikkoontui laskeutumisen yhteydessä kesällä 2024. Konetta ei kunnostettu joten kerho palasi mäntämoottiaikaan C-172 vuokrakoneen myötä. Parina viime vuonna väriä taivaalle ovat tuoneet Laskuvarjojääkärikillan joukkojenpudotusvarjoilla hyppäävät Excelsior ryhmän jäsenet.
Mutta tämä kaikkihan onkin jo tuttua nykyhyppääjille, vai onko? Jollei, niin tule tutustumaan HLU:n nykytoimintaan Vesivehmaalle.
© Pasi Pirttikoski