Alkeiskurssi
Sinustako itsenäinen laskuvarjohyppääjä?
Polku itsenäiseksi laskuvarjohyppääjäksi – harrastajaksi – alkaa joko tandemhypyn tai alkeiskurssin kautta, mutta vaikka hyppäisitkin tandemhypyn ensin, ennen ensimmäistä itsenäistä hyppyä tulee suorittaa laskuvarjohyppäämisen alkeiskurssi (pakkolaukaisukurssi). Laskuvarjohyppääminen on hieno harrastus, josta löytyy uusia kavereita ja tuttavuuksia sekä kokemuksia, joita ei kovin monen muun lajin parissa pääse kokemaan!
Meillä järjestetään vuonna 2025 yhteensä neljä alkeiskurssia. Lisäksi voimme järjestää isommalle porukalle yksityisen kurssin, vähintään kuudelle henkilölle. Ota yhteyttä puhelimitse, mikäli haluat yksityiskurssin kaveriporukan tai työporukan kanssa.
Alkeiskurssin hintaan sisältyy:
- Kaikki tarvittava koulutus kurssiviikonloppuna
- Ensimmäinen laskuvarjohyppy
- Ensimmäinen itseaukaisuhyppy (yleensä 7. hyppy)
- Tarvittavan kaluston käyttö koko oppilasuralle
- Jatkokoulutus oppilasuran ajan
- Yhdistyksen jäsenyys kuluvalle vuodelle
Deluxe-kurssiin kuuluu yllä olevien lisäksi viisi hyppyä lisää eli lähtökohtaisesti kaikki pakkolaukaisuhypyt.
Pakkolaukaisukurssi
PL-kurssi alkaa nimensä mukaisesti pakkolaukaisuhypyillä eli hypyillä, joissa varjo aukeaa automaattisesti kun poistut lentokoneesta. Avauksen jälkeen olet taivaalla yksin – toki radiokouluttaja on radioyhteyden päässä ohjeistamassa – mutta ohjaat itse itsesi maahan asti alas. Nämä hypyt hypätään 1000 metrin korkeudesta. Kolmen hyväksytyn pakkolaukaisuhypyn jälkeen harjoitellaan varjon avaamista itsenäisesti siten, että varjo kuitenkin vielä aukeaa automaattisesti pakkolaukaisulla. Kun olet suorittanut riittävästi hyväksyttyjä suorituksia, etenet oppilasuralla eteenpäin ja pääset avaamaan myös varjon itse ja hyppykorkeus nousee itseavausten myötä kokoajan korkeammalle aina 4000 metriin asti. Koko oppilasuraan kuuluu vähintään 31 hyppyä, jonka jälkeen on mahdollista saada itsenäisen laskuvarjohyppääjän lupakirja. Jokainen oppilassuoritus on kuitenkin ihan yhtälailla laskuvarjohyppy ja jokaiselle uudelle hyppysuoritukselle tulee uusia juttuja mukaan!
Kurssin aikataulu
Kaikki alkeiskurssit alkavat perjantaina noin kello 18.00 Vesivehmaan lentokentällä Hämeen laskuvarjourheilijat ry:n tiloissa ja päättyvät sunnuntai-iltana, kun ensimmäiset laskuvarjohypyt on hypätty. Perjantaina teoriat kestävät noin 18.00– 22.00. Lauantaina kerrataan teorioita aamusta aamupäivään, jonka jälkeen suoritetaan käytännön harjoitteita maassa, kuten varavarjotoimenpiteiden harjoittelua, uloshypyn harjoittelua ja muuta hyppäämiseen liittyvää käytännön harjoittelua. Lauantaina päivän päätteeksi tehdään oppilaskoe, jonka läpäistyään on valmis taivaalle. Sunnuntaina hypätään ensimmäiset hypyt kelien salliessa! Mahdollisuuksien mukaan sunnuntaina voi hypätä jo toisenkin, jos innostusta riittää! Ennen kurssin alkua saat vielä yksityiskohtaisemman ohjeen sähköpostiin kurssista ja juuri kyseisen kurssin aikatauluista.
Kerhollamme on majoitustilat, yhteinen keittiö sekä pesutilat. Vahva suositus on, että koko kurssiviikonloppu vietetään kerhon tiloissa. Näin pääsee myös heti mukaan tunnelmaan, tutustumaan muihin hyppääjiin ja kokemaan laskuvarjohyppääjien tiiviin yhteisön.
Kurssin jälkeen
Alkeiskurssin hyväksytysti suoritettuasi olet alkeisoppilas ja ensimmäisen hypyn jälkeen voit jatkaa harrastusta omaan tahtiisi hinnaston mukaisesti. Kurssin jälkeen kaikki koulutukset ovat ilmaisia eli maksat vain hypyistä.
Kurssin jälkeen voit tulla kerholle milloin vaan hyppäämään, kun kerholla on hyppytoimintaa käynnissä ja tarvittavat kouluttajat ovat paikalla. Käytössämme on hyppyorganisaattori, josta selviää minä päivinä hyppytoimintaa on. Suurimmilta osin hyppytoiminta keskittyy viikonloppuihin.
Oppilasuraan kuuluu yhteensä kolme vaihetta: alkeiskoulutus, peruskoulutus ja jatkokoulutus. Kun kaikki oppilasvaiheet on suoritettu hyväksytysti, voit hakea itsenäisen laskuvarjohyppääjän lupakirjaa.
Hyppääjän kelpoisuusvaatimukset
Hyppääjän tulee olla kurssille tullessaan 15 vuotta täyttänyt. Alle 18-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus hypylle. Jos hyppääjä on hyppäämään tullessaan täyttänyt 65 vuotta, hänen tulee esittää lääkärintodistus kurssin vastaavalle hyppymestarille. Käytettävän kaluston takia yläraja hyppääjän painolle on 100 kg.
Laskuvarjohyppääminen on urheilua. Se vaatii fyysistä ja henkistä kuntoa sekä normaalia terveyttä. Hyppäämisen estävät sellaiset sairaudet tai tilat, jotka aiheuttavat edes hetkellistä tajuttomuutta tai toimintakyvyn menetystä.
Raajojen liikkuvuuden tulee olla normaali. Erityisesti olkapäävammojen tulee olla täysin parantuneita. Olkapäiden tulee kestää vääntöä ja rasitusta. Tajunnan tason menetyksiä ei saa olla. Psyyken tulee olla normaali. Näön ja kuulon tulee olla normaali, silmälasit on kuitenkin ok. Poikkeamat normaalista perusterveydestä arvioidaan tapauskohtaisesti lääkärinlausunnon perusteella (Laskuvarjohyppääjän terveydentilavaatimukset). Jokaisen hyppääjän tulee antaa terveydentilavakuutus.
Mikäli epäilet tarvitsevasi lääkärintodistuksen, ole yhteydessä hyvissä ajoin ennen kurssia ensisijaisesti sähköpostitse koulutus@skydivehame.fi tai puhelimitse +358 50 309 1270 (parhaiten tavoittaa iltaisin).